Προετοιμάστε το παιδί σας για το νέο αδερφάκι



Μετά την πρώτη εγκυμοσύνη, ένα από τα πρώτα πράγματα που σκέφτεται ένα ζευγάρι είναι πώς θα αντιδράσει το παιδί της οικογένειας στο νέο μέλος. Υπάρχει τρόπος να το προετοιμάσετε και να αποφύγετε τα ψυχολογικά προβλήματα.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΩΡΟ

Όπως με οτιδήποτε καινούργιο καλούνται να αντιμετωπίσουν, τα παιδιά αισθάνονται πολύ πιο άνετα με το νέο μέλος της οικογένειας, όταν γνωρίζουν τι πρέπει να περιμένουν. Μιλήστε τους, λοιπόν, για το πώς θα είναι η ζωή σας με ένα βρέφος στο σπίτι. Αφήστε το να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του για το πώς νιώθει για την… άφιξη, όπως επίσης ενημερώστε το για το τι θα μπορεί να κάνει και τι όχι από εδώ και στο εξής.

Τα παιδιά γοητεύονται με όλα εκείνα τα πράγματα, που τα βρέφη δεν μπορούν να κάνουν. Εξηγήστε του πως πρέπει μαζί να το μάθετε να τρώει, να κάθεται, να μπουσουλάει, να γελάει. Δώστε έμφαση στο ότι θα κλαίει αρκετά στην αρχή, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να επικοινωνήσει.

Φωτογραφίες και βίντεο του παιδιού σας σε βρεφική ηλικία θα το βοηθήσουν πολύ να συνειδητοποιήσει ότι έτσι είναι ο κύκλος της ζωής, πως κι εκείνο κάποτε ήταν βρέφος και ήθελε την προσοχή και τη φροντίδα των άλλων.

ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για το νέο μέλος της οικογένειας, να είστε σίγουροι ότι θα εξηγήσετε στο παιδί σας και τι θα γίνει πριν και μετά τον τοκετό. Ότι θα εισαχθείτε σε νοσοκομείο, ότι θα έχετε ανάγκη από τη φροντίδα γιατρών και νοσηλευτών και το πιο σημαντικό; Ποιος θα είναι μαζί του όσο εσείς θα βρίσκεστε στην κλινική. Επίσης, σκεφτείτε εάν είναι καλό το παιδί σας να σας επισκεφθεί στο μαιευτήριο.

ΕΜΠΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Δεν μπορεί κανένας να σας συστήσει τον τρόπο. Αυτός διαφέρει από τη μία οικογένεια στην άλλη. Άλλοι γονείς επιλέγουν να έχουν το μεγαλύτερο παιδί τους μαζί σε κάποιες προγεννητικές συναντήσεις με τον γυναικολόγο τους. Αν κάτι τέτοιιο σας βρίσκει αντίθετους, μπορείτε να μιλάτε συχνά για το νέο μωρό, να πάτε μαζί για τα ψώνια του βρέφους ή οτιδήποτε άλλο σας έρθει στο μυαλό.

Πάνω από όλα να θυμάστε ότι πρέπει να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά σας και να απαντάτε στις ερωτήσεις τους.